dinsdag 19 juni 2012

Interview Spoorzone Tilburg


2.                                    Spoorzone Tilburg

Gegevens geïnterviewde:

Naam:                                 Lucien Kuijsters
Bedrijf:                               Spoorzone



11.      Wat is de Spoorzone?
Een gebiedsontwikkeling in het centrum van Tilburg. De huidige zone draagt een behoorlijke geschiedenis met zich mee en wordt deels gezien als ‘de verboden stad’ aangezien het al sinds jaren ligt verscholen achter gesloten hekwerk. Het moet een nieuw leven ingeblazen worden met verschillende projecten op het terrein.

22      Wat is het doel van de Spoorzone?
Het is een ontwikkelingsgebied waar allerlei ruimtes moeten komen op het gebied van wonen, werken, horeca, onderwijs & cultuur waarbij de geschiedenis van de stad terug wordt gevoerd in verschillende vormen. Eigenlijk een soort ‘mini-stad’.

33.     Waarom kiest de Spoorzone voor Tilburg?
Tilburg ligt centraal in de ‘Brabantstad (’s-Hertogenbosch, Breda, Tilburg, Helmond & Eindhoven) en vormt een belangrijk knooppunt. Daarbij onderscheidt Tilburg zich van andere grote binnensteden door hun extra aandacht voor kunst, cultuur, onderwijs, kennis & ondernemerschap en is ook nog eens een evenementenstad!

44.    Is er een bepaalde doelgroep gekoppeld aan de Spoorzone? Waarom wel/niet?
Het moet ruimte bieden voor alle Tilburgs, maar naar verwachting zullen er veel een- tweepersoonshuishoudens zijn, jongere mensen en (internationale) studenten die vaak toch dichtbij de voorzieningen en levendigheid van de stad willen zijn. Ook vooral de mensen die houden van het creatieve gebied.

55.   Wat komt er zoals te staan in dit gebied?
Stedelijke, gestapelde woningvormen, kleine- en grootschalige kantoorruimten en aangepaste werkplekken, horecagelegenheden als restaurants, cafés en take-aways, Fontys Hogescholen is van plan een onderwijscomplex neer te zetten op de spoorzone, culturele elementen als stadsbibliotheek en voorzieningen als sportvoorzieningen, makelaardij, fysio etc.

66.    Wat zou een gewenste uitstraling kunnen zijn voor dit gebied?
Een industriële, frisse en creatieve uitstraling. Oude, historische gebouwen die bewaard blijven, hebben die industriële uitstraling van oudsher en zo wordt er eenheid gecreëerd als deze stijl ook wordt doorgevoerd in de nieuwe concepten.

77.    De Fraters van Tilburg zijn alom bekend. Hoe wordt dit gekoppeld aan dit gebied?
Naast de industrie is de stichting van diverse kloosters kenmerkend voor Tilburg. De eerste gebouwen die hoorde bij de Fraters van Tilburg zijn rond 1854 gebouwd. In 160 jaar is er vel bijgebouwd, maar ook veel weer gesloopt. De gebouwen liggen en lagen in het gebied van de Spoorzone waardoor ze op die manier gekoppeld kunnen worden aan elkaar.

88.    Is er een bepaalde, misschien onbewuste , trend aanwezig in het gebied?
Milieu & duurzaamheid spelen een belangrijke rol in dit proces. Ecologie & groen is ook één van de hoofdpunten, dus met name de zorg omtrent het milieu en duurzaamheid zijn belangrijke factoren in het project.

99.      Het is een nieuw project. Komen er authentieke Tilburgse elementen in terug?
Er zijn wat authentieke elementen terug te vinden op het terrein die behouden blijven omdat het veel cultuur-historisch erfgoed van Tilburg betreft en een belangrijk onderdeel vormt voor de ontwikkeling van industrieel Tilburg. Dit zijn o.a. de Koepelhal, de draaischijf en de Polygonale hal. Dit aanwezige industriële erfgoed biedt namelijk de mogelijkheid een bijzondere sfeer te realiseren door authentieke gebouwen te kunnen combineren met moderne gebouwen en sferen.


110.  Wat is één van de belangrijke onderdelen van Spoorzone?
D’n Atelier. Hierbij is er één vloer van verschillende materialen met hierin het beeld van de sporen die als ruggengraat alles verbindt. Het industriële karakter wordt versterkt door de ‘stoere’ materialen. Er komen veel hallen en gebouwen. Typisch voor een transversale werkplaats.

111.  Zijn er partners/stakeholders bij de Spoorzone betrokken?
Gemeente Tilburg, BDP.khandekar, Credo Integrale Planontwikkeling BV, VolkerWessels zijn de partijen die samenwerkingen om dit Masterplan van de grond te krijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten